5_Tips_Wijn_koelen
Wijnpraat

5 Lifehacks om wijn te koelen

Met de warme temperaturen van deze week kan het lastig zijn om witte wijn op temperatuur te krijgen. Ik kan een tal van scenario’s bedenken waarop je zou willen dat je wijn snel wilt laten koelen. Let er wel op: Hoe lager de temperatuur van de wijn, hoe minder we een zoete smaak waarnemen. Ook heeft de wijn waarschijnlijk minder veel smaak als deze 5te° koud gedronken wordt. Voor een complexere witte wijn wordt een temperatuur tussen de 10 – 13 graden geadviseerd. Wanneer de wijn deze temperatuur heeft, komen de geur- en smaakstoffen beter vrij. Een hele fruitige en lichte witte wijn wordt geserveerd tussen 6 – 10 graden. En de ronde middelmatige wijn heeft een ideale serveertemperatuur tussen de 9 – 11 graden.

Wijn koelen lifehack 1: Zout

Zout is misschien bij velen niet bekend als het gaat om het koelen van een vloeistof. Effectief is het zeker. Zet een bak/emmer/kom neer en vul deze met ijsblokjes en koud water. Schep hier een flinke hand zout bij (welk zout maar niet uit) en roer het geheel door elkaar. Door het roeren ontstaat er een chemische reactie waardoor het vriespunt van water nog lager is en het water dus nog kouder kan worden. Water koelen tot the max!

 

Wijn koelen lifehack 2: Keukenpapier

Rol keukenpapier om je wijnfles: 1 of 2 lagen om een fles heen is genoeg. Houd het geheel onder de kraan of maak het geheel nat met koud water. Vervolgens stop je het voor een kwartiertje in de vriezer. De vochtigheid van het papier herleidt de kou beter en tevens wordt het gehele oppervlakte van de fles gelijkmatig gekoeld.

 

Wijn koelen lifehack 3: Druifjes

Echte waterblokjes zijn geen aanrader voor het koelen van wijn. Deze kunnen de wijn fors verdunnen waardoor het zijn smaak verliest. Wat je wel kunt doen is een tros druiven kopen en deze in de vriezer stoppen. Na een aantal uur zijn ze bevroren en kun je ze in je wijnglas doen. Ziet er ook nog eens leuk uit! Zorg er wel voor dat je de steeltjes van te voren even verwijdert en de druifjes uit je glas haalt voor je het drinkt: wel zo prettig!

 

Wijn koelen lifehack 4: Verdelen

Een hele logische en simpele tip: verdeel de wijn alvast in wat kleinere glaasjes en zet deze in de koelkast.

 

Wijn koelen lifehack 5: Wijnkoeler

Heb je een professionele wijnkoeler in huis: Prima! Dan kun je deze gebruiken om je wijn te koelen. Heb je geen professionele koeler maar wel een heleboel ijsklontjes? Of heb je nog tijd om naar de winkel te gaan om een zak ijsklontjes mee te nemen? Vul dan een emmer of andere bak met deze ijsklontjes en steek je wijnfles erin. Wees creatief!

 

savannah_signature