chianti_hen_haan_chicken_black_zwart_linen
Wijnpraat

Chianti, de wijn met het zwarte haantje

Toscane…een prachtig gebied. Met zijn mooie golvende heuvels, de hoge cipres bomen, de jasmijnvelden en uiteraard de vele wijngaarden. Een idyllische plek waar je werkelijk tot rust kan komen, kunt genieten van de mooie natuur en van het lekkere eten. Wijn mag hier uiteraard ook bij gerekend worden. Toscane herbergt prachtige wijnen, velen die beroemd en berucht zijn. Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti en Super Tuscans zijn de bekendste wijnen uit dit gebied. Elk met hun eigen uitgesproken stijl en karakter. Ze hebben veel gelijkenissen met elkaar maar zijn tegelijk zo verschillend.

Chianti

Chianti is misschien wel één van de meest bekende wijnen van Italië. Bij vele mensen bekend als “dat bolle flesje met een rieten mandje er omheen” dat in vele Italiaanse restaurantjes op tafel staat. Deze werd vroeger bij de gewone werkende Italiaanse man standaard geschonken tijdens het eten, een fruitige toegankelijke wijn ook wel bekend als ‘fiasco’ chianti. Als mensen rondom mij chianti zeggen, denk ik meteen aan het zwarte haantje dat sierlijk pronkt op de fles. Het gaf mij vroeger altijd de indruk dat deze wijn speciaal was. Chianti is een heel veelzijdige wijn met vele gradaties. Hij kan heel fruitig en toegankelijk zijn maar ook heel kruidig, krachtig en complex. De Chianti Classico, Chianti Colli Senesi en de Chianti Ruffina zijn misschien de meest bekende onder de chianti zones.

Chianti_valley_vallei_toscane_tuscany

Galla Nero

gallo_nero_zwart_haantje_chianti

Het zwarte haantje of galla nero staat met een zegel op elke fles chianti classico. Het staat symbool voor de chianti streek maar is ook een bekend handelsmerk. Het bewijst dat de wijn verbouwd, gevinificieerd en opgevoed is volgens wettelijke regels die driehonderd jaar geleden voor eerst gebruikt zijn. Achter het haantje schuilt een machtsstrijd die ontstaan is in 1716 tussen de regio’s van Florence en Sienna, over de grenzen van het ware gebied van de chianti. In 1716 bakende groothertog Cosimo III de’Medici de grenzen af van de chianti. Dit gebeurde voor de eerste keer in de geschiedenis door middel van een wettelijk edict. Maar de mensen luisterde toentertijd niet en bleven buiten deze “grenzen” gewoon chianti maken.

Frauduleuze chianti zeg maar. In 1914 waren de wijnboeren dit frauduleuze gezanik allemaal beu en richtte ze handelsmerk op om de “echte” chianti te beschermen. Het Consorzio del Marchio Storico was geboren. Beter bekend hedendaags als de afbeelding en zegel van de zwarte haan.

Florence en Sienna

Het ontstaan van het symbool van de zwarte haan is zoals eerder gezegd ontstaan in de middeleeuwen. Dit gebeurde tijdens een lange machtsstrijd tussen de republieken van Florence en Sienna. Men kon het maar niet eens worden over de eigenlijke grenzen van deze twee regio’s. Dus wou men eens en voor altijd de grenzen bepalen door een punt van samenkomst. Uit elke hoofdstad van deze regio’s moest een ruiter vertrekken wanneer de zon opkwam bij het kraaien van de haan, om elkaar dan tegemoet te rijden. Sienna koos een witte haan die dik was van het overvloedig eten dat hij kreeg. Florence koos een zwarte haan die opgesloten zat in een hok en bijna geen eten kreeg. Op de dag dat de ruiters moesten vertrekken begon de zwarte haan al vroeg te kraaien van de honger. Dit terwijl het nog lang geen ochtend was. De witte haan die heel relax was en totaal geen honger had, bleef nog een lange tijd stil.

 

Hierdoor had de ruiter van Florence een grote voorsprong met als gevolg dat bijna heel het chianti gebied onder Florentijns heerschappij terecht kwam. Daarom dat vandaag de dag nog altijd het zwarte haantje pronkt op alle chianti classico flessen.

Garant voor kwaliteit

Met een chianti classico weet je wat je in huis hebt. Ik ben de wijn met de jaren meer en meer beginnen appreciëren, tot een punt dat ik er echt van kan genieten en besef wat een prachtige wijnen dit gebied kan produceren.

hieronder een drietal aanraders die echt de moeite zijn en prijs/kwaliteit goed zitten.

  1. Ambrogio e Giovanni Folonari – La Forra Chianti Classico Riserva
  2. Ruffino – Chianti Classico Riserva Ducale
  3. Poggio Bonelli – Chianti Classico

 

Yannick Hillen signature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.