Fastfood_wijn_foodpairing
Wijnpraat

Comfortfood en Wijn

We zoeken altijd redenen en uitvluchten om hartige (en meestal ongezonde) dingen te eten. Er zijn vele benamingen voor: hangoverfood, soulfood, comfortfood, junkfood, street food… en zo zijn er nog veel meer namen voor. Hoewel het menu tegenwoordig zowel gezond als ongezond eten te bieden heeft, zie ik mezelf (en veel mensen) vaak toch naar voedsel grijpen dat de cholesterol doet pieken. Niet erg, anders zou het geen comfort of soulfood zijn… In restaurants hoor je vaak de term foodpairing: welke wijnen gaan het beste bij dit of dat gerechtje. Welke smaken op je bord kunnen de smaken in je glas het beste bevoordelen. Allemaal lekker en leuk maar hoe zit het met ons comfortfood? Inderdaad, ook deze gerechten verdienen in mijn ogen een glaasje wijn. Ik heb een beetje rondgevraagd en schreef de meest voorkomende gerechten waar we mee zondigen op. Ik zocht er dan ook met plezier een bijpassend glaasje wijn bij.

Pizza

Pizza is misschien wel het meest populaire comfortfood samen met hamburgers. Er was mij altijd geleerd dat je bij een pizza een Bardolino moest drinken. Ik vind persoonlijk dat een pizza een wijn verdient dat een beetje krachtiger is of een wijn waar je meer kan bij genieten. Ik wil Bardolino heus niet afkraken, je hebt in het Bardolino Superiore segment heel lekkere en goede wijnen. Tegenwoordig zijn de toppings op pizza soms een alleenstaand gerecht, je kan er heel ver in gaan. Persoonlijk zou ik bij een hartige pizza gaan voor een Barbera wijn of een Sangiovese wijn (geen Brunello overkill).  Ik heb ondervonden dat Spaanse wijnen met Roble of Crianza ook heel aangenaam kunnen zijn bij pizza.

Hamburger

Hamburgers gaan ook lekker binnen in harde tijden. Bij hamburger bedoel ik een zelfgemaakte hamburger met alles erop en eraan dat je amper in je mond krijgt. Five Guys hamburgers krijgen hier van mij een free pass. Een mooie Zinfandel vind ik meestal een winner, een Primitivo of zelfs een mooie Negroamaro. Liefhebbers van de ‘confituurwijn’ van Amerika kunnen hier ook wel succes bij hebben.

Mac and Cheese

Macaroni met kaas, en dan nog het liefste in de oven zodat er een lekker krokant laagje op komt. Een mooie witte, gebalanceerde wijn met een klein fruitig zuurtje is hier de aanrader. Denk aan een mooie Soave, Fiano of Falanghina. Een frisse Verdejo zou ik ook nog durven. De echte durvers kunnen zelfs een jonge Sancerre of Pouilly Fumé proberen.

Chinese food

Lekker Chinees eten heeft veel uitgesproken smaken: pikant, zoet en zuur. Deze gerechten vragen witte wijnen (soms ook rood) met een hoge aciditeit. Denk aan een Riesling, Grüner Veltliner of een Spätburgunder. Vooral wijnen uit Duitsland en Oostenrijk zijn volgens mijn ervaring het beste aangeschreven.

Frietjes (of Patatjes)

Makkelijk en snel, bijna op elke hoek kan je wel frietjes krijgen. Probeer pikante sauzen zoals curry of samourai te vermijden, anders wordt de wijnkeuze bijzonder moeilijk. Ik verkies een jonge, fruitige rode wijn bij frietjes, zelfs als je er nog Stoofvlees (stoverij) zou bij doen, dan zit je nog redelijk goed. Denk aan een Pinot Noir uit een warm gebied (geen hout), een roble Rioja of Ribera del Duero. Een Grenache wijn of een fruitige Negroamaro. Ik heb ook al vaak een licht romige Chardonnay op bij frietjes op, maar volgens mij gaat dat tegen de regels in en gaan veel mensen niet akkoord gaan… dus op eigen risico haha.

Donuts

Donuts, een verwennerij dat uitermate zoet is. Je voelt je even top maar je zal je door de sugar rush snel weer slechter voelen. Tegenwoordig te verkrijgen met allerlei vullingen en toppings zodat je cholesterol door het dak gaat. Ik ga heus geen dure dessert wijnen voorstellen. Geef mij maar een frisse Moscato d’Asti, of zelfs een Moscato de Piemonte. Weinig alcohol, licht zoetig en licht bruisend… ideaal. Een mooie Prosecco zou ook nog lukken.

Al de wijnen die ik hier voorgesteld heb bij het desbetreffende eten zijn uit eigen ervaring. Sommige gaan misschien tegen de regels in, dat weet ik. Dat wil niet zeggen dat het niet zou kunnen. Soms moet je een beetje outside the box denken. Plus op het einde van de rit (en dit heeft een sommelier mij gezegd) moet je drinken waar je zin in hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.