Hatziemmanouil_wine_kos_greece
Travel

Hatziemmanouil: Het goede van Griekenland

“We moeten op zijn minst een wijnhuis bezoeken, hoor.” Zei Yannick standvastig op voorhand over onze huwelijksreis afgelopen week. Hoewel we een echte relax vakantie hadden geboekt en geen uitstapjes zouden maken, ben ik natuurlijk meegegaan in zijn voorstel. Het werd het wijnhuis van Hatziemmanouil. Een gezellig ogend roze kleurig huis aan de rand van een Griekse weg in Kos, waarin zelfs in de allerkleinste details zijn wijn of druiven verwerkt. In ons hotel werden de wijnen van Hatziemmanouil als huiswijn geschonken en dit smaakte al erg goed. We zijn erg benieuwd hoe de andere wijnen zullen smaken.

Bezoek

In de ochtend rond een uur of 9 komen we aan bij de familie Hatziemmanouil waar we een privé tour aangeboden hebben gekregen. We worden gevraagd om op het zonovergoten terras plaats te nemen en te wachten tot de “zoon” en wijnmaker klaar is. We krijgen een glaasje van hun rosé van rode Grenache druiven terwijl we over de wijngaarden uitkijken (en de bergen en de zee aan de andere kant). Rustig lopen we alvast wat rond en zien een boel awards en oud apparatuur staan. Waaronder een handmatig filtersysteem. De wijn proeft vaak nog even iets lekkerder als je weet hoe authentiek deze word gemaakt.

 

Het wijnhuis

Hatziemmanouil is een echt familiebedrijf. Ze noemen de grootvader die de boel hier heeft opgezet, wat later is overgenomen door de vader en nu is het aan de zoon. De volgende zoon is al aan het studeren voor zijn WSET. (wilt wel de richting in gaan van de bubbels, of hij opvolger wordt is maar de vraag). Op Kos is het niet abnormaal dat een familiebedrijf groots wordt binnen de wijnsector: bijna elke familie verbouwt druiven in eigen tuin waar ze wijn van maken. Deze wordt gedronken op familiebijeenkomsten en soms, zoals in dit geval, is de wijn te goed voor enkel eigen consumptie. Al vanaf het jaar 1929 heeft de Hatziemmanouil familie een sterke connectie met de wijnindustrie in Kos. Aangezien de productie toentertijd zo enorm klein was, konden ze enkel de lokale markt aan. In 2004 traden ze een nieuw huis binnen in Asfendiou in Kos.

Ligging en terroir

De wijngaarden liggen in een berghelling van 105 meter op een droge kiezelgrond die goed besproeid wordt. Het totale gebied waarop 5 verschillende druiven groeien is ongeveer 60 hectare. Niet enorm groot: per jaar kunnen ze maar 50.000 flessen wijn produceren. Het klimaat is met een gemiddelde 25 graden celcius midden tropisch en zorgt ervoor dat de druiven sneller rijpen dan gemiddeld en goed sappig zijn. Ook hebben ze een dikker vel, om het sap te beschermen tegen deze hitte. Vanuit de wijgaard kun je de zee zien liggen en voel je een zomers briesje. Dit zorgt voor een zwoelere smaak in de wijn.

 

Hatziemmanouil Harvest

Op het moment dat wij de wijngaard bezochten, in juni, waren de druiven op het eerste zicht al enorm groot. Wanneer we hier achter vroegen, vertelde de zoon ons dat ze eind Juli al beginnen met de harvest. Dit gebeurt bij de meeste wijnhuizen pas in september. Met een klein team plukt de familie samen met vrienden de druiventrossen van de wijnstokken en gooien ze de slechte trossen meteen weg. Zowel bij de druiven voor rode- als voor de witte wijn, worden de stelen van de druif gescheiden en geperst in de wijnpers. Dit apparaat met een membraancomponent blaast op en legt voorzichtig druk op de druiven waardoor het sap vrijkomt. Daarna wordt dit sap gefermenteerd. Hoe lang en op welke temperatuur hangt van de druif af.

 

Wijnen

 

Rood: Cabernet Sauvignon / Syrah

Twee vaak gebruikte druiven die samen harmonieus samenkomen. De wijn heeft een prachtige dieprode kleur en de aroma’s snellen op je af zodra de fles open gaat. Volgens de echte grieken drink je alleen rode wijn als het winter is. Nu zijn de winters in Griekenland niet zo koud als bij ons, maar wij vinden dat je rode wijn moet drinken als je er zin in hebt. De smaken in deze wijn zijn zwarte peper, vanille een overheersende smaak van kersen (bijna vloeibare kersensap!) en zwarte bessen. Wij aten hier een stukje traditionele wijnkaas bij. Een heel goede wijn dat ook al vele prijzen op zijn naam heeft staan.

Rood: Syrah

Deze Syrah druiven worden na fermentatie nog eens voor 12 maanden op nieuw franse eik gelegd in een aparte kamer in de kelder van het wijnhuis. Volgens de zoon en zijn vrouw is dit een lange tijd en na wat onderzoek blijkt dat dit ook best lang is voor de typische Griekse wijn. De wijn heeft een rijke rode kleur met een bruinige schijn. De smaken zijn blauwe en zwarte bes met een spicy einde.

Rosé: Rode Grenache

De kleur van deze rosé is donker roze, bijna een lichte rode wijn! Dit komt doordat ze de schil van de druif iets langer dan normaal bij het vruchtsap hebben gelaten, 2 a 3 dagen in dit geval. De wijn proeft naar een veld met wilde bloemen, aardbeien en frambozen.

Wit: Assyrtiko

Assyrtiko is een druif waar ze in Kos enorm trots op zijn. Alle goede Griekse wijnen zijn naar hun eigen zeggen gemaakt met deze druif. Assyrtiko is een kruising tussen de Griekse druiven Gaidouria en Platani en wordt in Griekenland voornamelijk gebruikt, omdat deze druif zijn zuurtegraad goed kan behouden. De trossen hebben hele grote druiven (bestendig tegen harde zeewind) en houden het wijnsteenzuur op in het sap. Hierdoor smaakt de wijn fris, krachtig en mineraal. De wijn heeft een mooie helder gele kleur met aromatische tonen van perzik en vanille. De afdronk is gemiddeld lang en is verfrissend door het stenige terroir.

Wit: Malagouzia / Assyrtiko

Malagouzia is een “nieuwe” Griekse druif dat is herontdekt in 1979 door oenoloog Vassillis Logothetis. Voor deze tijd waren ze de druif in Griekenland vergeten.. Oeps! De druif heeft in de afgelopen jaren een hoop synoniemen gekregen. Het kan zijn dat je Malagouzia ook herkent als: Malagousia, Malagoyzia, Malaouzia, Malaoyzia, Melaouzia, of Melaoyzi. Deze witte wijn heeft veel prijzen gewonnen en dat is niet voor niks. Prijs/kwaliteit en voor een Griekse wijn ansich heeft het veel te bieden. De kleur is ontzettend lichtgeel en de wijn bevat aroma’s van citroen, perzik en wilde bloemen dat enorm verfijnd en harmonisch in elkaar overloopt.

 

Conclusie

Er valt nog heel veel meer over dit bijzondere wijnhuis te vertellen. Al met al is het bijzonder dat ze niet meegaan met alle moderne technieken en blijven bij hun eigen authentieke wijze van wijn maken. Dit is iets dat je goed proeft in de wijn. Het is enorm lastig om aan een fles te komen in Nederland of in België. Dit heeft alles te maken met het commerciele vermogen van Griekse wijnen en de beperkte oplage. Mocht je er toch een vinden is de witte Malagouzia/Assyrtiko echt de moeite waard! Zeker met een stukje wijnkaas uit Kos erbij.

hatziemmanouil_witte_wijn

Meer Wijn boven Water

Volg ons op instagram voor meer wijnverhalen, tips en inspiratie voor volgende aankopen. Voor persoonlijk wijnadvies, het aanvragen van een workshop of een samenwerking kun je mailen naar info@wijnbovenwater.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.