Oranje_Gele_wijn_illustratie
Wijnpraat

Oranje wijn en Gele wijn

We kennen ze allemaal, we drinken ze al dan niet allemaal regelmatig. Rode wijn, witte wijn en rosé… Maar hoe zit het met oranje en gele wijn die terug hun stempel willen plaatsten in de wijnwereld? Wat maakt hen zo speciaal en hoe worden ze gemaakt? Ik ben benieuwd of jullie ze weten te appreciëren en ze in huis willen nemen.

Oranje wijn

Oranje wijn is niet echt een nieuwigheid of innovatie. Het is zelfs hoogstwaarschijnlijk één van de eerste soort wijnen dat de mens ooit maakte. Oranje wijn stamt af van de Grieks-Romeinse oudheid. Hij is momenteel razend populair in Oost-Europa. Met name in Georgië, Slovenië en Kroatië. Frankrijk en Italië zijn de wijn aan het herontdekken, vooral in combinatie met eten. Het maken van oranje wijn is niet zo heel moeilijk. Eigenlijk maakt men gewoon witte- met dezelfde methode als men rode wijn maakt. Waar men voorheen de schil scheidde van het sap, laat men die nu, zoals bij rode wijn, gewoon fermenteren. Zo krijg je een troebele oranje wijn. Het resultaat is een wijn met tannine, minder zuur en meer smaak dan de gemiddelde witte wijn. Veel wijnboeren willen de wijn maken volgens eeuwenoude traditie. De fermentatie laten gebeuren in een kruik van klei of amfora. Dit is wijn maken op de meest natuurlijke manier, echt old school, en wordt dan ook door de meest biodynamische boeren toegepast. Portugal past de laatste jaren deze amfora techniek ook toe op rode wijnen. Ik ben benieuwd hoe dit gaat evolueren in de toekomst.

Gele wijn

Gele wijn of ‘Vin Jaune’ is een speciale wijn dat uitsluitend in de Jura streek wordt gemaakt. In een streek van 80 kilometer tegenover Bourgogne. De wijn wordt gemaakt van één druifsoort, de Savagnin. De druif wordt laat geplukt en omgevormd in een droge witte wijn, om dan te laten rijpen in fusten van wel 228 liter. Nu komt de magie: waar men normaal bij klassieke wijnen het vat regelmatig moet bijvullen omdat de wijn verdampt (dit noemt men ‘part des anges’ in de wijnwereld), doet men dat hier niet. Bij klassieke wijnen zou de wijn bederven door de zuurstof maar door een gist vorming binnen het vat, ontstaat er hier een sluier van gist over de wijn dat de wijn beschermt tegen oxidatie. Deze sluier zorgt voor de ontwikkeling van de beruchte ‘gele smaak’ oftewel ‘goût de jaune’. Een uitgesproken smaak van gedroogd fruit, kerrie en noten (vooral amandel). De wijn kan pas gebotteld worden na 6 jaar en 3 maanden in een speciale fles dat alleen voor deze wijn gebruikt wordt, de Clavelin. Deze fles heeft maar een inhoud van 62 cl, de hoeveelheid wijn dat overblijft van 1 liter na het rijpingsproces van 6 jaar en 3 maanden.

Yannick_signature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.