Ostras_Pedrin_Verdosilla_Valencia_Alto_Turia
Witte Wijn

Ostras Pedrin Verdosilla (2017) – Vicente Gandia

Ostras Pedrin

“Ostras Pedrin!” Riep wijnmaker Vicente Gandia uit toen hij deze wijn voor het eerst proefde. Vertaald in het Nederlands betekent dit: Goeie Hemel! Nuchter hoe de Spanjaarden zijn, bracht dit zijn personeel op het idee om de wijn ook zo te noemen. Deze schone witte is in vele opzichten bijzonder. Ten eerste is de wijn verbouwd op een wijngaard van 1100 meter in Valencia. Dit gebied is erg in opmars en heeft veel toppers te bieden, soms ook aparte wijnen zoals hier met een bijzondere druif. Naast het maken van wijnen vanuit bekendere druifsoorten, vindt Vicente Gandia het geweldig om te experimenteren met meer bijzondere druiven.

 

Verdosilla

In dit geval experimenteert de wijnmaker met druifras Verdosilla (ook wel Merseguera). Deze druif kom je zelden tegen en zeker niet in deze uithoek van Spanje. De missie die de wijnmaker naleeft is voornamelijk om kwaliteitswijnen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hoewel wij de wijn hebben gekozen vanuit onze nieuwsgierigheid naar de zeldzame druif, mag het etiket er ook zeker wezen. Veel Spaanse wijnhuizen houden ervan om opvallende etiketten te ontwerpen. Zo ook Vicente Gandia. Karakteristiek zijn de vele iconen die hierop gedrukt staan. Waar de keuze van deze iconen (een robot, hoed, cactus, duivel, skelet, ridder, etc.) vandaan komt weet ik niet. Zelf denk ik dat wanneer je een aantal glazen op hebt, zelf een leuke interpretatie kan vinden.

 

Tasting

Bij mijn eerste indruk heeft de wijn veel weg van een Chardonnay in zijn pure vorm, alleen een beetje zwoeler. Hij is heel fris en heeft en als troef peer en appel toetsen. De meloen komt boven in de afdronk, mooi versmolten met florale toetsen. Deze wijn heeft geen hout gezien en komt rechtstreeks uit het inox vat. Met zijn 12% is het alcohol percentage relatief laag maar dat is zeker niet te voelen of proeven. Helaas laat de wijn het een beetje afweten in de afdronk, die heel snel wegsterft en vrij vlak is.

 

 

Mening

Als je eens iets nieuws en aparts wilt drinken dan altijd dezelfde Chardonnay of Sauvignon is dit zeker een aanrader. Het label is ook heel origineel en blits, iets dat meteen aantrekt. De wijn zit volgens ons een paar euro boven zijn prijs maar over het algemeen is hij meer dan goed. Leuk dat er af en toe eens een ambitieuze wijnmaker iets vernieuwends op de markt brengt, zowel qua vormgeving als inhoud!

 

Specificaties

Prijs: 11,99 euro
Kopen: Perfectewijn
Kleur: Lichtgeel
Land: Spanje
Regio / Streek: Valencia (Alto Turia)
Neus: Fris en floraal
Mond: Fruitig, peer en appel
Afdronk: Meloen met florale toetsen
Druivenrassen: Verdosilla (ook wel Merseguera)
Bewaring: Max 3 jaar
Culinair: Kip, witte vis, aperitief, salades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.