Supermarktwijnen_Makro_Wijn
Wijnpraat

Supermarktwijn – De beste keuze maken

Nog snel even een flesje wijn bij de supermarkt kopen voordat er bezoek komt, wie kent het niet? Voor veel mensen is het alleen enorm lastig om te kiezen tussen dit soms nogal grote aanbod. Daarom hebben we een lijstje voor je gemaakt om het kiezen wat makkelijker te maken. En ook, hoe weet je of een supermarktwijn al dan niet goed gaat zijn.

Tips

Houd de aanbiedingen in de gaten

2 voor de prijs van 1 of 6 halen, 5 betalen? We hebben veel mensen horen zeggen dat wijnaanbiedingen alleen kunnen bestaan, omdat de supermarkt af wilt van een assortiment dat niet uitgekocht raakt. Soms is dat inderdaad het geval, maar vaak komt dit door het feit dat de supermarkt slim inspeelt op bekende namen. Het voordeel van deze aanbiedingen is dat er een hele nieuwe batch aankomt die minder lang in de winkel hoeven te staan en dus minder kans is op een slechte wijn.

Research

Als je niet zeker weet of een wijn goed is of niet, maar je hem wel interessant vindt, kun je het beste de app van Vivino downloaden. In de supermarkt kun je het etiket van de wijn snel scannen en de reviews lezen. Hierop heeft het wijnhuis zelf vaak ook al een omschrijving van de wijn gegeven die meestal wel betrouwbaar is. Je kunt ook op deze blog de naam van de supermarkt zoeken: dan krijg je uitgebreide reviews van de desbetreffende wijn.

Bepaal of je de wijn wilt aanpassen aan je gerecht of andersom

Bij het kiezen van de juiste (supermarkt) wijn, is het gemakkelijk om eerst je gerecht uit te zoeken. Vervolgens kun je vanuit daar te bepalen welke wijn hierbij past. Dit kun je het best op voorhand doen maar soms staan er culinaire suggesties op de achterkant van de fles.

Breid je wijnkennis uit

Als je onze blog in de gaten blijft houden en veel verschillende wijnen proeft, begin je druiven te herkennen. Wel zo makkelijk als je in de supermarkt staat en honderden flessen voorgeschoteld krijgt. Zo kun je je de wijn goed voorstellen en een goede keuze maken.

Oplettend kiezen

Als je zeker wil zijn van een goede keuze in de supermarkt, volg dan deze vuistregels.
– Gebruik de supermarkt als noodgeval, niet om je wijnkast te vervolledigen.
– Zoek je een wijn om bij een maaltijd te matchen? het grootste deel van de wijn in een supermarkt heeft op het achterste label een culinaire tip staan.
– Stof op een fles is nooit een goed teken in een supermarkt, je weet niet hoelang hij daar al staat of ligt. Zo kan het zijn dat bij rechtstaande flessen de kurk al een paar millimeter gezakt is, door de rechtstaande positie van de fles kan de kurk uitdrogen en zakken, waardoor er zuurstof in de fles komt. Wijnen met een draaistop hebben dit probleem niet en zijn dan ook veiligere keuze.
– Wijn in een kist is altijd een goed teken in de supermarkt. Deze flessen staan niet recht maar liggen veilig neer in de kist, het uitdrogen van de kurk is hier bijna onbestaande. Meestal zijn flessen in een kist van hogere kwaliteit (en prijsklasse), ideaal om indruk te maken op je toekomstige gasten.
– Neem het zekere voor het onzekere en kies voor een easy to drink wijn, wijnen met een recent jaargang of zoals daarnet gezegd…een wijn met een draaistop. De meeste wijnen in de supermarkt zijn dan ook gemaakt om vrijwel meteen op te drinken en niet om te bewaren.
– Speel in op bekende namen en/of promoties. Deze wijnen hebben een regelmatige toestroom van nieuwe stock, minder risico’s op complicaties op die manier.
– Wanneer je twijfelt over je keuze…gebruik snel even Vivino of andere wijn beoordelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.