biowijn_biowijnen_landbouw_wijnbouw_wijngaard_illustratie
Wijnpraat

Wat is er zo anders aan “biowijnen”

Tijdens onze wijnreis in de Loire streek viel me op hoeveel er werd geadverteerd met termen als “organisch” of “biologisch”. Voor veel consumenten is het een enorm voordeel dat een product voldoet aan biologische normen. Tegenwoordig shoppen veel mensen uitsluitend biologisch, omdat ze denken dat het 100% natuurlijk is. Toch vroeg ik mezelf af wat de biowijn nu eigenlijk biologisch maakt en of er nog verschillen of niveaus zijn binnen deze biowijnen. Ik belde naar een aantal wijnhuizen om meer informatie te winnen over dit onderwerp. Lees hieronder mee.

 

Biowijn / Biologische Landbouw

Toen ik sprak over biowijn werd ik telefonisch al snel op mijn vingers getikt: biowijn is geen ding en bijna uit den boze om te gebruiken. Deze term is ontstaan door de voedselindustrie. Bio is een soort (ken)merk geworden dat we in de volksmond gebruiken of dat supermarkten voor marketing doeleinden op veel producten printen. Hoe noemen we het dan? We spreken eerder van biologische landbouw dan van een biowijn. Dit omdat de wijngaard hier het belangrijkste aspect is en niet de wijn. Eigenlijk kun je dit dus doortrekken naar voedsel. Je kunt het vanaf nu bijvoorbeeld “wijn van biologische wijnbouw” noemen.

Biologische wijnbouw

Een biologische (Franse) wijnboer heeft een officieel AB-certificaat nodig om echt biologisch te kunnen zijn. De wijnboer moet voldoen aan een aantal voorwaarden die streng bepaald zijn en nageleefd moeten worden. Zo mag de wijnboer geen kunstmest gebruiken. In de plek van kunstmest gebruikt hij daarom een natuurlijke meststof zoals stalmest. Vandaar dat er vaak een boerderij aanwezig is bij een wijnhuis. Ook mag hij absoluut geen chemische pesticiden tegen eventuele schimmels op de wijnstokken spuiten. Om de ranken toch tegen schimmels te kunnen beschermen maakt hij handmatig een speciale pap uit natuurlijke elementen. Raar maar waar: mag het spuiten van zwavel dan weer wel. Maar wel minder dan in de niet-biologische wijnbouw. Hetzelfde geldt voor de toevoeging van sulfiet. Dit wordt niet of bijna niet toegepast.

Is wijn afkomstig van biologische landbouw beter?

Nee, niet per sé. Een wijn wordt niet beter van een biologisch label op de fles. De wijnen hebben geen speciaal karakter, in tegenstelling van wat veel mensen verwachten. Wel kun je er zeker van zijn dat deze wijn beter is voor je gezondheid en met zorg worden gemaakt. Doordat de wijnmakers zich elk moment van de dag bekommeren over de status van hun druiven, de grond, eventuele schimmels etcetera.. Kun je ervan uitgaan dat de grond van absolute topkwaliteit is. Helemaal in evenwicht vanwege het natuurlijke beloop.

Voordeel van wildgroei op de wijngaard

Doordat er op een biologische wijngaard meer wildgroei is, moeten de wijnstokken vechten tegen andere gewassen om te kunnen overleven. Dit zorgt voor diepere wortels en daardoor ontstaat er een beter evenwicht in de druif en jawel, veel mooiere zuren. Die zuren zien we minder vaak terug in reguliere wijnen door de opwarming van de aarde. Maar deze kun je dus wel terugvinden in een wijn van een biologische wijngaard. En dat is iets dat we moeten koesteren. Een goede wijn is een wijn dat een mooie balans heeft tussen alcohol, zuren, fruit en rijpheid. De wijnen afkomstig van biologische landbouw behouden altijd hun subtiele zuren, lengte en afwerking. Daarnaast proef je in deze wijn veel meer terroir! Natuurlijk ligt het er ook nog aan hoe de wijnmaker het doet: iedereen heeft een andere stijl en iedereen houdt weer van een ander type wijn.

Wat een wijngaard met biologische landbouw niet mag gebruiken:

  • Kunstmest
  • Chemische pesticiden
  • Smaakstoffen
  • Geurstoffen
  • Kleurstoffen
  • Suikers
  • Tannine
  • Zuren
  • Zwavel enkel in kleine hoeveelheden
  • Sulfiet enkel in kleine hoeveelheden

Conclusie

Biologische wijnbouw is een correcte naam voor een wijngaard dat volgens bepaalde biologische normen werkt. De wijnstokken moeten harder werken, groeien verticaal naar beneden en daardoor behouden zij hun zuren beter dan wijn van een “normale” wijngaard. Uiteraard is biologische wijnbouw beter voor de natuur en laat het de wijnmaker nog harder werken om zijn land in orde te maken. Een groot verschil in de smaak, naast de zuren en in sommige gevallen het proeven van het terroir, is er eigenlijk niet.

savannah_signature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.