Wijnpraat

Waar is de Zinfandel druif geboren?

Vorige zomer, tijdens een geweldige vakantie in Kroatië, bezochten we wijngaard Putalj. Bovenop een heuvel dronken we tussen de wijnstokken een aantal flessen wijn. De eigenaar, Anton Kavac, vertelde ons dat Kroatië op commercieel vlak een beetje achterloopt door de oorlog: ze hebben hun leven pas net weer op orde. Toch is Kroatië een geweldig wijnland dat steeds meer wereldwijde aandacht krijgt. Anton vertelde ons een bijzonder verhaal over de bekende druif Zinfandel en haar oorsprong.

De oorsprong van Zinfandel

Aan het begin van het jaar 2000 kwam het nieuws dat de Amerikanen de druif Zinfandel wilden dopen tot hun officiële nationale druif. Ze wilden de onduidelijkheid over deze beroemde druif ophelderen. Toen Italië en Kroatië dit op het nieuws hoorde, wilden ze hier zo snel mogelijk een stokje voor steken. Ze eisten een grondig onderzoek naar de oorsprong. En die kwam er! De nodige instanties werden op de hoogte gebracht en al snel begon een team onderzoekers aan hun queeste naar de oorsprong van de Zinfandel.

Amerika?

De nodige onderzoekers zijn op het Zinfandel project gezet en kwamen er naar veel testen eigenlijk al snel achter dat Zinfandel helemaal niet uit Californië kwam. Nergens kwam het DNA overeen. Tijdens dit onderzoek kwamen ze er zelfs achter dat Amerika geen enkele nationale druif heeft. Letterlijk alle druiven werden ooit geïmporteerd, of binnen gesmokkeld. (Geen probleem voor ons, er komen heerlijke wijnen uit Amerika zoals 1000 stories.)

Italië dan?

Vervolgens trok het team van onderzoekers naar Italië. Vaak wordt er door mensen ongegrond gezegd dat Zinfandel eigenlijk Primitivo is. Op sommige blogs en in een aantal wijnboeken staat zelfs dat de druif op verschillende plaatsen gewoon een andere naam heeft. Maar dat klopt niet. Het onderzoeksteam onderzocht Primitivo en kwam tot de conclusie dat Primitivo geen DNA bevat van Zinfandel. Wel heeft Primitivo ongeveer hetzelfde smaakprofiel. Dus we snappen de verwarring.

Ondertussen in Kroatië

Er bestonden in Kroatië al langere tijd geruchten dat Zinfandel van hun is, dus trokken de onderzoekers verder. BINGO! De plaatselijke druif Plavac Mali, de druif die in praktisch elke Kroatische rode wijn gebruikt wordt, heeft een gelijkwaardig DNA met Zinfandel. Het zijn zusjes van elkaar! Het onderzoeksteam mocht in 2002 eindelijk naar huis toe, want deze test gaf genoeg bewijs om vast te stellen dat Zinfandel uit Kroatië (een heel fijn wijngebied) komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.