Tasting,  Wijnpraat

Wijntasting bij Restaurant Jinza.

Vorige maand was ik uitgenodigd door Szelim Man voor een kleine wijntasting in restaurant Jinza in de Zurenborg wijk in Antwerpen. We dronken een paar geselecteerde wijnen met bijhorende signatuur gerechten van het Frans-Aziatische restaurant. Samen met Szelim babbelde ik over waarom de wijnen zo mooi passen bij de gerechten en hoe Szelim met Jinza de Aziatische keuken naar een nieuw level wil brengen.

Klassiek Chinees meets Frans-Aziatische gastro/bistro.

In 2011 opende Szelim Man samen met jeugdvriend Chuck Tang op het Zurenborg restaurant Cuichine. Een moderne en gastronomische kijk op de klassieke Chinese keuken. Het concept was meteen een succes, ik was er van het eerste moment bij en ben er nog altijd niet weg te slaan. Pure ingrediënten die een wereld van smaak verder brengen. Vooral de klassieker pekingeend is mijn all time favoriet. In mei 2017 zag zusterzaak Jinza het levenslicht. Een nieuw restaurant met een nieuw concept.

Het concept van Jinza is een Frans-Aziatische gastro/bistro waarbij elk gerecht een unieke Aziatische twist krijgt. Met focus op lokale en seizoensgebonden producten geven chefs Cheun Man en Arun Wytynck het beste van zichzelf. Beide werkte voorheen in toprestaurants zoals De Librije, The Jane en t Zilte waar ze gevormd werden tot de topchefs die ze nu zijn. Sinds kort werkt Jinza samen met topsommelier Steve Bette voor de selectie van de wijnen. De leidende functie is weggelegd voor Dae Hwan Hertogs die ervoor zorgt dat de zaak op wieltjes loopt.

 

De tasting.

  1. Champagne Robert Moncuit Blanc de Blancs Grand Cru. Een zachte crispy champagne met zachte appel en citrus, een leuke mineraliteit en lange afdronk. Ging gepaard met een amuse van tartaar van pekingeend. Afgewerkt met Belgische kaviaar, Chinese salted plum-marinade, sucrine en rode biet. De aciditeit van de champagne en het zoute van de kaviaar brengen elkaar mooi in harmonie. Een leuke starter.
  2. Von Winning – Riesling Reiterpfad Erste Lage 2017. Een fruitige en complexe Duitse Riesling die door zijn kalk ondergrond een leuke mineraliteit brengt. Ging gepaard met fazant, drunken chicken style (gemarineerd in rijstwijn). Afgewerkt met burrata mousse, gojibessen en aardpeer. Door de marinade van de fazant, is het stukje vlees zo licht en zacht van smaak waardoor het fruitige van de Riesling een meerwaarde krijgt. Wederom heel leuke wine/food pairing.
  3. Shelter Winery – Spätburgunder 2014. Een fruitige, complexe en kruidige wijn die toch veel body toont door zijn aardse en minerale accenten. Een subtiele floraliteit en zijn zachte tabak afdronk maakt de wijn compleet. Ging gepaard met tataki van wagyu (kort op de BBQ). Afgewerkt met een jus van bonito (een soort tonijnbouillon), enoki en een crème van truffel. Wat een smaakexplosie! Elke hap smolt in mijn mond, ik werd er even stil van. Het fruitige en kruidige van de wijn samen met het zachte malse vlees met de jus van bonito trokken elkaar mooi in balans. Niks op aan te merken, perfect bereid en samengesteld.

 

 

Ik was meer dan aangenaam verrast, verwachtingen dubbel en dik ingelost. Een top keuken met top chefs die alleen maar de beste ingrediënten gebruiken. Mooie wijnen erbij, het plaatje klopt gewoon. Een (verborgen) parel op het Zurenborg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.